CBS de Rank
Opgang 3
1689KZ  Zwaag
0229 277095
info@rank.nl

 

Steunpunt Opvoeding

Het Steunpunt Opvoeding heeft tot doel ouders en andere opvoeders ondersteuning te bieden bij opvoedingsvragen- en problemen om tot een voor hen hanteerbare situatie te komen, zodat zij weer vertrouwen hebben in zichzelf als opvoeder. Wij richten ons op opvoeders en beroepskrachten met kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

 

Sinds 2005 is er in de Risdam naast het spreekuur op afspraak een uitbreiding gekomen van een inloopspreekuur van het Steunpunt Opvoeding. Ons aanbod op het inloopspreekuur of spreekuur op afspraak kan variëren van emotionele steun, even stoom afblazen, feedback en/ of erkenning krijgen. Samen zoeken naar alternatieven voor de aanpak van een opvoedingsvraag. In het gesprek kan echter ook voorlichting worden gegeven over verschillende ontwikkelingsfases van een kind. Ons streven is één adviesgesprek, maar twee of meerdere gesprekken behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden. In het gesprek is ons hoofddoel dat de draagkracht van de ouder wordt versterkt, dit doen we door uit te gaan van de kennis en mogelijkheden van de ouder.

 

Bij het inloopspreekuur kunt u terecht met allerlei vragen over de opvoeding en ontwikkeling van uw kind (eren). Vragen over bijvoorbeeld; het slaapgedrag van uw kind, het eetpatroon, het zelfvertrouwen, pubergedrag, angst, vragen rondom een scheiding of bij verliesverwerking. Kortom alle thema’s die bij ouders en beroepskrachten spelen.

 

Even voorstellen....

In de Risdam ben ik werkzaam, Monique Klein-Vriend. Ik zal mijzelf even voorstellen. Destijds ben ik gestart als kraamverzorgende, 5 jaar heb ik vele gezinnen begeleid in de eerste week met hun pasgeborene. Daarna ben ik werkzaam geweest in Amsterdam, ik begeleidde daar ouders en kinderen met sociale en emotionele problemen, naast het begeleiden van de individuele gezinnen gaf ik regelmatig opvoedingsbijeenkomsten en cursussen. Vervolgens ben ik zelf moeder geworden van een zoon. Na mijn verlofperiode stapte ik in een heel leuk, afwisselend, nieuw avontuur, pedagogisch adviseur bij het Steunpunt Opvoeding. Uit de praktijk blijkt dat ouders zich soms schamen om een vraag te komen stellen over de opvoeding. Men vergelijkt de eigen situatie eerst met die van andere of naar opvoedprogramma’s op de televisie. Hierdoor duurt het soms lang voordat daadwerkelijk de drempel overgestapt gaat worden. Dit is jammer, opvoeden in deze huidige tijd is soms best moeilijk. En bovendien kan even je hart luchten of samen brainstormen naar oplossingen van een klein probleem al snel een ander licht op de zaak doen schijnen. De negatieve spiraal wordt doorbroken en er schijnen weer nieuwe lichtpuntjes op de zaak. Wacht daarom niet te lang, maar kom gewoon eens langs. Uit eigen ervaring, als moeder van een zoontje, weet ik hoe fijn het kan zijn om eens met iemand over de opvoeding te praten. Dit geeft vaak een gevoel van herkenning, dat je niet de enige bent maar dat andere ouders vaak tegen dezelfde dingen aanlopen. Ik hoop dat het Steunpunt Opvoeding een plek wordt waar je gewoon even binnenkomt om een vraag te stellen, om een praatje te maken, je hart komt luchten, waar je een folder of een artikel komt halen of waar je een ouderbijeenkomst/ cursus volgt.

Inloopspreekuur:

 

Online spreekuur: Stel uw vraag online via www.ggdhn.nl of www.positiefopvoeden.nl

Alle adviezen zijn gratis.

 

Tot ziens, Monique