Rank.nl

Klachten

Overal waar mensen samenwerken, kan iets fout lopen. Klachten kunnen in de meeste gevallen opgelost worden door ze op school te bespreken met de leerkracht of directie of de speciaal daarvoor aangewezen contactpersoon. Indien het interne traject geen oplossing biedt, dan kan de klacht worden besproken met de externe vertrouwenspersoon of uiteindelijk worden behandeld door de Klachtencommissie Onderwijs. Onze school is aangesloten bij de Klachtencommissie voor het Katholiek Onderwijs. De functie van externe vertrouwenspersoon is ondergebracht bij de GGD Hollands Noorden.

Klachtenprocedure op school

  1. U gaat in gesprek met met degene tegen wie de klacht gericht is.
  2. U gaat met uw klacht in gesprek met de schoolleiding.
  3. U gaat in gesprek met de Interne vertrouwenspersoon op de school
    (voor eerste opvang en advies aan leerlingen en ouders).
  4. Via de schoolleiding of de interne contactpersoon wordt de externe vertrouwenspersoon ingeschakeld om te bemiddelen tussen u en degene tegen wie de klacht gericht is. Dit gaat met name om klachten over ongewenst gedrag.
  5. Bij klachten van ernstiger aard wordt de externe klachtencommissie benaderd.


Interne vertrouwenspersoon
De interne contactpersoon is binnen de school de aangewezen functionaris voor de eerste opvang van leerlingen en/of ouders/verzorgers die een klacht hebben. Bij klachten op het gebied van ongewenst gedrag verwijst de contactpersoon naar de externe vertrouwenspersoon en helpt ouders/verzorgers en/of leerlingen eventueel het eerste contact te leggen. Daarnaast heeft de interne contactpersoon een taak op het gebied van het verbeteren van het schoolklimaat en de veiligheid op scholen.
Als contactpersoon is aangewezen op onze school: Marina Peerdeman

Externe Vertrouwenspersoon

Het kan iedereen overkomen: er gebeurt op school iets waar je je onzeker of onprettig bij voelt. Je maakt je zorgen over de sfeer op school of over het pedagogisch klimaat. Of je hebt het gevoel dat het gedrag van iemand die bij de school betrokken is niet door de beugel kan. Je vraagt je af wat je ermee moet en hebt behoefte aan een klankbord of uitlaatklep. Het kan ook zijn dat je een concrete klacht hebt over de school. 

Binnen de school is daarvoor natuurlijk de leerkracht het eerste aanspreekpunt, vervolgens de schoolleiding. Bovendien heeft elke school een interne contactpersoon. In de meeste gevallen kom je met hen tot een goede oplossing. 

Kom je samen niet tot een oplossing of kun je niet in gesprek met eerder genoemde medewerkers? In die gevallen kun je een beroep doen op een extern vertrouwenspersoon.

De vertrouwenspersoon is beschikbaar als klankbord en ondersteuner. Zij/hij luistert naar je en neemt je verhaal serieus. De vertrouwenspersoon denkt met je mee over wat je kunt doen en kan je helpen om de zaken voor jezelf in het juiste perspectief te plaatsen. Verder kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het bepalen van eventuele vervolgstappen en je desgewenst hierin begeleiden.

Stichting Penta heeft gekozen voor twee externe vertrouwenspersonen. Dit zijn Irma van Harlingen en Eric de Ruijter. Irma en Eric zijn verbonden aan bureau De Vertrouwenspersoon en beiden zijn al jarenlang werkzaam als extern vertrouwenspersonen. Zij zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVVV). 

Als je contact opneemt met Irma of Eric, zal zij/hij eerst in alle rust naar je verhaal luisteren. Daarna wordt er samen met jou naar een oplossing voor het probleem gezocht. Vaak verloopt het contact telefonisch, maar het kan natuurlijk ook op locatie.

Je kunt de extern vertrouwenspersonen bereiken via:

Irma van Harlingen – e-mail: vanharlingen@devertrouwenspersoon.nl
of telefoon: 088-1119910
Eric de Ruijter – e-mail: deruijter@devertrouwenspersoon.nl
of telefoon: 088-1119910

Klachtencommissie
Indien intern op school geen oplossing wordt gevonden of de klacht niet naar tevredenheid van kla(a)g(st)er wordt opgelost, kan de klacht voorgelegd worden aan de klachtencommissie. De klachtencommissie neemt na ontvangst van de schriftelijke klacht deze – mits de klacht qua termijn en inhoud – ontvankelijk is, in behandeling. Beide partijen (kla(a)g(st)er en school) worden altijd in de gelegenheid gesteld hun mening te geven (hoor en wederhoor). Na behandeling van de klacht, doet de Klachtencommissie uitspraak en geeft een advies aan het bestuur van de school. Het bestuur van de school beslist uiteindelijk wat er met dit advies gebeurt. De klachtencommissie heeft een reglement en een eigen klachtenregeling, die u via de website van de school kunt inzien.

Bereikbaarheid
De klachtencommissie voor het Katholiek Onderwijs is te bereiken op:

Postbus 82324, 2508 EH Den Haag
Contactpersoon de heer mr. H. Nentjes
Telefoonnummer klachtencommissie
0703457097 (van 9 tot 12 uur)
E-mailadres: info@geschillencies-klachtencies.nl

Let op: Een klachtenbrief per mail is niet voldoende. U dient de (ondertekende) klachtenbrief ook altijd per post te versturen.